Στη στήριξη ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας μέσα στην πανδημία, αλλά και σε παρεμβάσεις «στρατηγικού χαρακτήρα» για την βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, εστίασε την τοποθέτησή του στο Επιμελητήριο Πιερίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νομού.
«Υπάρχουν και κάποιες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν, στρατηγικού χαρακτήρα. Μια από αυτές είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και η επιδότηση της εργασίας κι όχι της αναστολής εργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρότεινα, κατά την τελευταία συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εφόσον δεν μπαίνουμε στη λογική της επιδότησης των επιχειρήσεων, έστω, αυτή η επιστρεπτέα (προκαταβολή), να γίνει μη επιστρεπτέα. Για τον πολύ απλό λόγο, ουκ αν λάβεις παρά του έχοντος. Ελπίζω, να δουν σοβαρά αυτήν την πρόταση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να επιτελέσουν καλύτερα το ρόλο τους που είναι η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ο δανεισμός των επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί καμία οικονομία, ακόμη και σε συνθήκες κανονικότητας, να αναπτυχθεί, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Ιδιαίτερα, σήμερα, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Ένα πράγμα θα σας πω μόνο. Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τη ρευστότητά τους κοντά στα εξήντα δισεκατομμύρια, πάνω από πενήντα έξι δισεκατομμύρια το 2020. Για διάφορους λόγους, κυρίως γιατί τις ευνόησε η ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ. Τι έδωσαν από αυτήν την αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία; Γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια, από πενήντα έξι» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Το 50% αυτών των χρημάτων δόθηκαν σε τέσσερις, πέντε επιχειρηματικούς ομίλους. Το 80% αυτών των χρημάτων δόθηκε στο 12% των επιχειρήσεων στη χώρα, επιχειρήσεων με πάνω από διακόσιους πενήντα εργαζόμενους. Και το υπόλοιπο 20 % σε όλους τους υπόλοιπους. Κάποιες, δε, επιχειρήσεις δεν έχουν καν πρόσβαση σε αυτό τον δανεισμό, δεν μπορούν καν να περάσουν έξω από τα τραπεζικά καταστήματα. Αυτό είναι μια προφανής δυσλειτουργία, που αν δεν αντιμετωπιστεί θα έχουμε πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, συνολικά, θα έλεγα εγώ, με την επιχειρηματικότητα στη χώρα».
«Και δε μιλάμε για (επιχειρήσεις) ζόμπι, όπως τις χαρακτηρίζουν εσχάτως υπουργοί της κυβέρνησης-ξαφνικά εκεί που ήσασταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τώρα είστε ζόμπι- μιλάμε για επιχειρήσεις, που έχουν μεν προβλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά μπορούν να επιβιώσουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, ακόμη, ότι απαιτείται ρύθμιση του χρέους του ιδιωτικού τομέα και απόσυρση του πτωχευτικού, ενώ επανέλαβε τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απορρίφθηκαν, για το δώρο Χριστουγέννων , το διπλασιασμό του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και το πάγωμα στις διακοπές υπηρεσιών για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, διαδικτύου, κ.α.
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο πρόεδρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Πιερίας Νίκος Ντούλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πιερίας Κώστας Ρέχας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέτυ Σκούφα. Στην Πιερία συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα, η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα και οι δύο πρώην βουλευτές του κόμματος Χαρίλαος Τσαμακλής και Αστέριος Καστόρης.
Η μοναδική λύση για την επιβίωση μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι να ανοίξει η συζήτηση για μια γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Που θα περιλαμβάνει, πέρα από ένα μεγάλο αριθμό δόσεων, τη διαγραφή της ονομαστικής αξίας το χρέους. https://t.co/5TUbkiUc9i pic.twitter.com/5Srg5YQVHS
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) December 22, 2020